Piekarnik Powietrzny - Ninja

Air Fryer – piekarnik powietrzny

Frytkownica beztłuszczowa (air fryer) to zła nazwa. Piekarnik powietrzny dużo lepiej pasuje do tego urządzenia. Kupiłem sobie kilka tygodni temu i jest świetne!

W tym wpisie czemu polecam Piekarnik Powietrzny i jaki kupić 🙂

 

Piekarnik powietrzny – czym jest

Urządzenie jest trochę mniejsze od termomixa, a moim zdaniem będziesz go używać dużo częściej. Szczególnie jeśli jesz mięso. Budowa jest banalnie prosta (dzięki czemu nie jest tak drogi):

  • „Misa” z jakiegoś rodzaju stali, wyjmowana + Ruszt (wkładany do misy)
  • Grzałka wraz z wentylatorem

Koszt takiego urządzenia to ~300-700 zł.

 

Sam kupiłem:

 

Przyrządzanie potraw – jak zrobić obiad w 10 minut

Posiadając piekarnik powietrzny przygotowanie steka zajmuje 10 minut. Przykładowo jak przygotować:

Lekko ulepszając przepis z filmu:

  • Włącz airfryer na 200′ C 2 minuty
  • W tym czasie wyjmij steka, odsącz ręcznikiem kuchennym nadmiar wody. Posól, popierz całego steka
  • Włóż steka na 10 minut 200′ C

 

Równie dobrze sprawdza się do żeberek (25 minut), czy nóżek z kurczaka (20 minut). Świetna oszczędność czasu!

 

Jaki piekarnik powietrzny wybrać?

Jest to małe i proste AGD, dlatego co nie kupisz powinno być OK. Dokonując świadomego wyboru kierowałem się:

  • Wielkością – 6 litrów to już dobra pojemność
  • Ilością przegród – dla mnie 1 jest wystarczająca i się nie pogubię
  • Możliwość mycia w zmywarce, zarówno misy jak i rusztu
  • Temperatura maksymalna – zazwyczaj 200 lub 240 'C

 

Sugestowo ma za zadanie upraszczać wybór. Kup dowolny air fryer firmy Ninja o wielkości misy minimum 6 litrów.

 

*Zestaw akcesoriów nie jest konieczny. Wraz z AirFryerem otrzymuje się ruszt. Z tym, że taki ruszt jest na silikonowych nóżkach. Nie chciałem, aby wraz z mięsem w 210 stopniach obok przechodził silikon do potrawy. Prawdopodobnie przesadzam, także zakup akcesoriów nie jest konieczny 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *