Air Fryer – piekarnik powietrzny
Frytkownica beztłuszczowa (air fryer) to zła nazwa. Piekarnik powietrzny dużo lepiej pasuje do tego urządzenia. Kupiłem sobie kilka tygodni temu i jest świetne!
W tym wpisie czemu polecam Piekarnik Powietrzny i jaki kupić 🙂
Piekarnik powietrzny – czym jest
Urządzenie jest trochę mniejsze od termomixa, a moim zdaniem będziesz go używać dużo częściej. Szczególnie jeśli jesz mięso. Budowa jest banalnie prosta (dzięki czemu nie jest tak drogi):
- „Misa” z jakiegoś rodzaju stali, wyjmowana + Ruszt (wkładany do misy)
- Grzałka wraz z wentylatorem
Koszt takiego urządzenia to ~300-700 zł.
Sam kupiłem:
Przyrządzanie potraw – jak zrobić obiad w 10 minut
Posiadając piekarnik powietrzny przygotowanie steka zajmuje 10 minut. Przykładowo jak przygotować:
Lekko ulepszając przepis z filmu:
- Włącz airfryer na 200′ C 2 minuty
- W tym czasie wyjmij steka, odsącz ręcznikiem kuchennym nadmiar wody. Posól, popierz całego steka
- Włóż steka na 10 minut 200′ C
Równie dobrze sprawdza się do żeberek (25 minut), czy nóżek z kurczaka (20 minut). Świetna oszczędność czasu!
Jaki piekarnik powietrzny wybrać?
Jest to małe i proste AGD, dlatego co nie kupisz powinno być OK. Dokonując świadomego wyboru kierowałem się:
- Wielkością – 6 litrów to już dobra pojemność
- Ilością przegród – dla mnie 1 jest wystarczająca i się nie pogubię
- Możliwość mycia w zmywarce, zarówno misy jak i rusztu
- Temperatura maksymalna – zazwyczaj 200 lub 240 'C
Sugestowo ma za zadanie upraszczać wybór. Kup dowolny air fryer firmy Ninja o wielkości misy minimum 6 litrów.
*Zestaw akcesoriów nie jest konieczny. Wraz z AirFryerem otrzymuje się ruszt. Z tym, że taki ruszt jest na silikonowych nóżkach. Nie chciałem, aby wraz z mięsem w 210 stopniach obok przechodził silikon do potrawy. Prawdopodobnie przesadzam, także zakup akcesoriów nie jest konieczny 🙂
Dodaj komentarz